Велики петък или Разпети петък е най-тъжният и най-тежкият ден за

...
Велики петък или Разпети петък е най-тъжният и най-тежкият ден за
Коментари Харесай

Християните в цялата страна минават под светата Плащаница

Велики петък или Разпети петък е най-тъжният и най-тежкият ден за Божия наследник - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безчет поругания, страдания и неимоверни премеждия. Това е денят, в който са разпънали на кръст почтения Исус Христос - " изтезаван за нашите беззакония и непреодолим за нашите грехове, принесен в жертва за греховете на цялото човечество ".

Царски часове, вечерня с изнасяне на светата Плащаница се прави на Разпети петък в храмовете в цялата страна.

На вечерня в храма се напомнят и съпреживяват Христовите премеждия, гибелта му и погребението му.



Преди началото на службата, на особено издигнато място в средата на храма се издига алегоричен гроб Христов, декориран с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата съставлява платно, на което е запечатан обликът на положения в гроба Спасител. 

По време на вечерното свещенодействие се прави опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта на Христос.

След като се изнесе Плащаницата на вечерното свещенодействие, с нея се обикаля към храма и алегорично се извършва погребението на Христос.

В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я внася вътре в олтара, като я поставя на светия трон или на друго, несъмнено за това място.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР